Szalmatercs Község Önkormányzata

Műemlékek, látnivalók

A Palócföld földműves és bányásztelepüléseihez hasonlóan Szalmatercsen is csak kevés műemlék, műemlékjellegű épület található, de hiányos lenne e községről való ismertető, ha a meglévőket nem mutatnánk be.

Szalmatercs egyedülálló a környező falvak között, a községben található FESZÜLETEK számát illetően.

Karancsságról Szalmatercs felé haladva, az úgynevezett "Képoldalban" áll a műemléki védettség alá helyezett kereszt, melyet 1906-ban állított a község lakossága. A "Vaskeresztnél" Pusztafaluban álló vaskeresztet Juhász József állíttatta 1906-ban, de a történelem szerint már 1782-ben állt ezen a helyen feszület. A "Cseres-oldalban" a vasból készült feszületet 1782-bõl a történelmi térképek már mutatják. Ma már az öntöttvas korpusz hiányzik. A Rákóczi utcában a feszület anyaga műkő, rajta a korpusz öntöttvas. Felirata:


"Az isten dicsőséggére és az elesett Hősök emlékére állítatta Szalmatercs község hállás közönsége 1937".

A fából ácsolt egyszerű kereszt vörös színűre van festve a "Pusztán", a rajta található kisméretű korpusz a mátraverebélyi Szent-kútról származik.A helybeliek által "Barlang" néven emlegetett helyen, a Petőfi út elején áll a Tugár, a község egyetlen kegyhelye. A kőfülkében vannak elhelyezve Mária és Szent Bernadett szobrai.
Az oldalon található tartalom Szalmatercs Község Önkormányzata tulajdonát képezi. | webDesign