Szalmatercs Község Önkormányzata

Gazdasági helyzet

Szalmatercs belterülete 52 ha, külterülete 762 ha. Lakosainak száma: 514 fő. A lakosság etnikai összetételében a 20%-ot képviselő cigányság érdekeit a Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviseli.

A munkavállalók döntő többsége Salgótarjánba, Szécsénybe és Budapestre jár dolgozni, ipari üzem vagy szövetkezet nem működik a község területén. A munkanélküliek száma 20% fölött van, a képzettségi szint közepesnek mondható. A mezőgazdasági privatizáció során sokan szereztek földtulajdont és földműveléssel foglalkoznak. A településen mintegy 15 vállalkozót tartanak nyilván.

A községben több ingatlant vásároltak nyaralónak az elmúlt időben, nemcsak fővárosiak, de külföldi állampolgárok (franciák) is. A falusi turizmus beindítása még nem kezdődött el a községben, de középtávon reális cél.


A "körzetesítések" alkalmával oktatási intézményeket nem hagytak a településen, így az óvodai és általános iskolai nevelés a szomszédos Karancsság község oktatási intézményeiben történik, melyeket az önkormányzatok közösen működtetnek. A község társulási formában látja el az állatorvosi, családsegítő és gyermekvédelmi szolgálatot.


Infrastrukturális helyzet: a településen az egészséges ivóvíz, szennyvízcsatorna és a telefon ellátottság biztosított, az utak 95%-a szilárd burkolatú., igaz egy-két szakasza felújításra szorul.
Az oldalon található tartalom Szalmatercs Község Önkormányzata tulajdonát képezi. | webDesign